Televisies worden steeds dunner. Behalve de mogelijkheid om een TV op een meubel te zetten kiest men steeds vaker om de tv middels een beugel aan de muur te monteren. Het makkelijke van een TV meubel is dat je onder anderen de lelijke kabels goed uit het zicht kunt onttrekken. Bij een op de muur gemoteerde TV is dat een stuk lastiger. Niet iedereen is bereid om speciaal voor de kabels een kanaal in de muur te frezen om dit vervolgens dicht te moeten stucen. Er zijn natuurlijk ook andere mogelijke oplossingen. U zult zich inmiddels wel afvragen wat een hoopje houten latjes te maken heeft met dunner wordende TV’s en stucen. In dit artikel zal ik beschrijven hoe ik het probleem van in het zicht hangende kabels heb opgelost.
tv_achterwand_2 Lelijk toch?
tv_achterwand_15 Een stuk beter!

Na het verzagen van hout voor mijn meubels houd ik altijd een hoop latjes in allerlei maten over. Een zonde om weg te gooien. De latjes die ik gebuikt heb voor dit project zijn van grenen. Mijn idee was om een houten wandpaneel te maken die ik met niet al te veel moeite achter een hangende TV kon monteren. Ik heb de latjes eerst op maat moeten sorteren. De latjes zijn grofweg 10mm x 10mm, 5 x 10mm en 20 x 8mm van maat. Ik heb deze latjes in een herhalende patroon van 5 dunne en een dikke gerangschikt om ze later in die volgorde aan het geraamte te bevestigen. Ik heb met een decoupeerzaag de stukken vooor het geraamte in gewenste maat en vorm gezaagd. Op de foto is te zien dat ik een uitsparing heb gemaakt op de twee horizontale ribben. Het geraamte is met schroeven en lijm in elkaar gezet. Om de latjes op de ribben te bevestigen heb ik houtlijm en een nagel tacker gebruikt. Zo nu en dan was een hamertje nodig om de spijkers na een mislukte tack dieper in het hout te krijgen. Na een uur was de lijm droog en was het tijd om met een Japanse Dozuki zaag de latjes in de goede lengte te zagen. Toen alle latjes bevestigd en op maat gezaagd waren heb ik het paneel licht opgeschuurd en afgewerkt met donkere beits. Ik heb het eidproduct met twee gipsplaatschroeven aan de wand gezekerd.

tv_achterwand_11
tv_achterwand_9
tv_achterwand_10
tv_achterwand_12
tv_achterwand_14
tv_achterwand_13

Al met al kan ik zeggen dat mijn TV en soundbar nu samen een beter en netter geheel vormen.