HBM 10 Kg Aambeeld

Deze post is bedoeld voor de twijfelaars. Een aantal maanden geleden heb ik een aambeeld aangeschaft bij HBM-machines. Het leek mij meer dan voldoende om een 10kg-er in huis te halen, gezien ik alleen van plan was houtsnijgereedschap, messen en open scheermessen te maken. De baan van het aambeeld is net groot genoeg. Na een aantal maanden intensief gebruik kan ik zeggen dat dit aambeeld het geld meer dan waard is. €40,- inclusief de btw. is tenslotte ook niet echt een bedrag waar je te lang over na moet denken.

De baan van het aambeeld is wellicht aan de zachte kant, maar dat hindert niet. Je moet alleen niet te vaak misslaan:-) en je werkstuk goed op temperatuur brengen. Het zou mogelijk moeten zijn om de baan van dit aambeeld beter te harden. En zeker een van dit formaat. Helaas is het gietwerk ook niet perfect. Op mijn aambeeld zat een bultje aan de hoorn.

Ik dacht dat ik met een hamer van 1 tot 1,5 kg dit aambeeldje op en neer zou doen stuiteren. Maar dat is erg meegevallen. Ik heb mijn aambeeld altijd los staan op mijn werkkruk, maar het blijft toch braaf op zijn plek.

Als dit aambeeldje op een gegeven moment zo slecht aan toe is dat ik het niet meer gebruken kan, dan wil ik voor een 35Kg aambeeld van Becma gaan. Tot die tijd blijf ik vrolijk op mijn HBM aambeeld hameren.

← Previous post

Next post →

2 Comments

 1. Ebel-Jan

  Hoi Arsen,

  Op zich een leuk aambeeld. Maar zoals je zelf al aangeeft niet de kwaliteit zoals ze vroeger gemaakt werden. Ik heb zelf de mazzel gehad dat ik een goed uitziend aambeeld van ongeveer 50kg op MP vond die door 3 generaties loodgieters was gebruikt voor 150 euro. Met stalen voetstuk. Ik denk echter deze in de toekomst op een stuk eik te gaan zetten.

  Groeten,

  Ebel-Jan

  • Arsen Vardanian

   Hallo Ebel-Jan, Leuk dat je er weer bent. Ik was vandaag bij HBM-Machines om een stofafzuiginstallatie te kopen. Toevallig zag ik een aambeeld staan. Ik ben er even naartoe gelopen en heb met mijn vinger een tikje gegeven op de hoorn. Dat ding klonk als kristalglas. En dat over het hele werkvlak. Met mijn vinger!!! Ik kon het niet laten om deze te kopen voor €69,99,-. Dit aambeeld is van het merk Black Steel en weegt 25 Kg. De vorm van het aambeeld is van het Duitse type. Ik zal morgen een kleine blogpost plaatsen met een afbeelding.
   Groeten, Arsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *