Een aantal weken geleden was mij zoektocht naar een reclame drukker begonnen. Het ontwerp van mijn logo was al af en in mijn gewilde fromaat. Ik wilde het heel simpel houden. Gewoon een “MAKER ARSEN” – logo aan beide zijkanten van mijn bestelwagen. Geen telefoonnummer, website en dergelijke. Er is niemand die daar op let. Met dit in mijn achterhoofd ben ik bij een aantal bedrijven gaan informeren naar de prijs. Gemiddeld kwam dit uit op €250,-. Als starter heb ik weinig te besteden en daarom dacht ik zelf wel een goedkopere oplossing te kunnen vinden.

Een paar maanden geleden heb ik bij de registratie in de Kamer van Koophandel een starterspakket ontvangen. Daarin zat onder andere een kortingscoupon van €10,- voor PrintCarrier. PrintCarrier is te vergelijken met Vistaprint, maar dan alleen met een iets ander aanbod aan diensten en producten. Ik was wel vertrouwd met Vistaprint omdat ik daar een aantal keer zelf ontworpen visitekaartjes heb besteld. PrintCarrier was voor mij nog onbekend. En door de overwegend negatieve online beoordelingen was de aarzeling om te bestellen groot.

De afmetingen van de logo voor de zijkant zijn 29 x 110 cm. Vistaprint drukt geen vinyl in zulke grote maten, maar PrintCarrier wel. Ik kon bij Printcarrier een bestand aanleveren met een formaat van 84 x 119 cm. Genoeg ruimte voor twee van mijn logos dus. Er kon gekozen worden voor een matte of hoogglans print. Ik heb de knoop doorgehakt en een bestelling geplaatst met de hoop dat het wel goed zou komen. En eerlijk gezegd had ik wat geld betreft niet veel te verliezen. Inclusief korting heb ik via PayPal €36,30,- betaald.

Na bijna twee weken gewacht te hebben was het nog stil rondom mijn bestelling en bovendien was de bestelling status onveranderd, daarom heb ik besloten telefonisch contact op te nemen met de klantenservice van PrintCarrier. Na één beltoon werd er opgenomen! Een vriendelijke mevrouw heeft mij verteld dat de bestelling wel goed doorgekomen was, maar dat de drukkerij in Duitsland nog niets had gedrukt. Zij heeft ervoor gezorgd dat mijn bestelling de volgende dag al is bezorgd. Al met al ben ik erg tevreden over PrintCarrier.

Vandaag heb ik mijn bestelwagen grondig gewassen en gepolijst ter voorbereiding van het aanbrengen van de vinyl stickers. Het was ook nodig om een klein deukje op de zijkant op te vullen met plamuur. Ik heb mijn logos met een stanleymes eruit gesneden. Voor het verwijderen van de onderlaag heb ik de stickers eerst met tape gepositioneerd. Het moeilijkste was het plakken. Door het grote formaat was het erg moeilijk om luchtbubbel vrij te plakken. Ik had dit nooit eerder in mijn leven gedaan. Maar ik merkte wel dat ik met de tijd er steeds handiger in werd.

Ik ben tevreden met het resultaat en zeker voor het geld wat ik er aan kwijt ben. Een belangrijk aspect in het zelf laten drukken van ontwerpen is het kunnen werken met grafische programmas zoals Adobe Illustrator, Adobe Photoshop en/of GIMP(voor GNU/Linux). Deze programmas geven je de mogelijkheid om bestanden aan te leveren die geschikt zijn om te drukken. Gelet moet worden op de resolutie, formaat en de type (.pdf, .jpg, .ai etc.) van het bestand. Lees altijd goed wat de specificaties zijn voor het aanleveren van een bestand. Want de meeste drukkers doen niet aan restitutie als een drukfout het gevolg is van een slecht bestand. Ook het extra controleren op typfouten kan een hoop ellende voorkomen.