Ongeveer drie jaar geleden heb ik het merk Dictum ontdekt. Dit is een bedrijf dat gereedschap verkoopt van hoge kwaliteit van zowel bekede makers als van eigen huismerk, Dick. Vooral de schaven die zij maken vind ik erg mooi. Degelijk, mooie afwerking en voelt goed in de hand. Ik was al in het bezit van een Nr. 4 schaaf van Dick waar ik erg tevreden over ben, maar afgelopen zaterdag heb ik een blokschaafje gekocht ter vervanging van mijn Stanley 60 1/2. Ik irriteer mij ontzettend aan dat beitel zekeringshendeltje van Stanley. Tijdens het schaven is het heel makkelijk om dit hendeltje per ongeluk te ontspannen waardoor de beitel los komt. En je weer kan beginnen met stellen.

Deze twee blokschaven zitten verbazend genoeg in dezelfde prijsklasse. De Stanley is zelfs een paar eurotjes duurder. Maar qua afwerking, kwaliteit en gebruiksgemak laat Dick de Stanley 60 1/2 ver achter zich. Een blokschaaf van de Sweetheart serie is een eerlijkere tegenstander.

Waarom de Dick en niet de Stanley.

  • Gladdere zool en zijkanten
  • Beter gietwerk
  • De beitel is bijna twee keer zo dik als de beitel van Stanley
  • Voelt lekkerder in de palm

Waarom de Stanley en niet de Dick

  • De beitel kan met de door Stanley gepatenteerde hendel makkelijker links of rechts gekanteld worden

Bekijk de foto’s en oordeel zelf.

stanley_dick_2 stanley_dick_3 stanley_dick_4 stanley_dick_5 stanley_dick_6 stanley_dick_7 stanley_dick_8 stanley_dick_9 stanley_dick_10 stanley_dick_11