Becma Smeedoven

Vandaag is mijn nieuwe smeedoven bezorgd. De Becma type 2. Ik ben deze oven per toeval online tegengekomen. Op plaatjes zagen de ovens van Becma er degelijk uit, dus ben ik er maar voor gegaan. Ik was al een tijd op zoek naar een vergelijkbare oven voor het harden en de warmtebehandeling van mijn houtbeitels. Voorheen maakte ik gebruik van een kleine CFH soldeerbrander in combinatie met houtskool voor dit proces. Dit duurde nogal lang omdat ik elke beitel apart moest verhitten. Bovendien begon na een paar keer gebruikt de soldeerbrander gas te lekken. Met de Becma smeedoven kan ik een hele set van vier beitels tegelijkertijd verhitten. Ik ben van plan om veel meer houtbeitels te maken dan ik tot nu toe gemaakt heb, daarom leek het mij verstandig te investeren in een smeedoven.Becma_Forge_2De smeedoven wordt geleverd met alles wat je nodig hebt om het op een veilige manier op een gasfles aan te kunnen sluiten. Je krijgt er zelfs een aansteker bij. Deze week zal ik ook een gasfles aanschaffen om aan de slag te kunnen met mijn oventje.Becma_Forge_3Het oventje weegt 22kg. Dat is ook niet gek, want er is niet bezuinigd op staalplaat(4mm).
Er was online erg weinig te vinden over Becma. Ik vermoed dat het een Turks bedrijf is. Becma maakt verschillende soorten kool en gas smeedovens, aambeelden en handgereedschap voor de smid. Als je interesse hebt in een smeedoven dan is het wel waard om even op de website van Oezwerk.de te kijken. Want de prijzen zijn wel aantrekkelijk voor beginnende smeden. Ik heb op YouTube genoeg videos van mensen gezien die met vuurvaste isolatiematerialen ook erg effectieve gas smeedovens in elkaar hebben gezet. Dus zelf een oven maken is altijd een goedkopere oplossing.

Als er vragen zijn over de Becma Forge type 2 dan hoor ik het graag. Mijn eerste indruk is in ieder geval erg positief.

10 augustus 2016 – Het is nu een jaar geleden dat ik een post heb geplaatst over de Becma smeedoven. Ik heb deze smeedoven gedurende een jaar gebruikt en ik moet helaas een paar dingen noemen die mij niet bevallen zijn. De oven is voor mij toch te groot voor het soort werk dat ik doe. Er gaat een hoop warmte verloren. Ik denk dat dit komt door de relatief dunne isolerende binnenwand. De oven is na gebruik gloedheet en even oppakken en verplaatsen is pas na 3 uur koelen weer mogelijk.

Heb jij ook ook een zelfde Becma smeedoven, dan hoor ik graag wat jouw ervaringen zijn. Op het moment ben ik overgeschakeld naar een oven die beter bij mij past. Deze heb ik zelf gemaakt met een paar vuurvaste isolatie stenen.Bekijk mijn smeedoventje!

← Vorige post

Volgende post →

10 Comments

 1. arsen,

  weet je toevallig ook wat het verbruik per uur is van de smeedoven,
  en waar heb je hem gekocht??

  alvast bedankt,

  met vriendelijke groet,

  marco van oosten

  • Arsen Vardanian

   Beste Marco,

   Bedankt voor jouw bericht! Er is geen getal bekend over het verbruik per uur. Ik heb zelf een Primagaz 5kg gasfles aangeschaf voor gebruik in combinatie met de smeedoven. De gasstroom is goed te regelen met de bijgeleverde drukregelaar. Zelf heb ik de oven nooit langer dan een half uur per keer aan laten staan. Sinds augustus heb ik de smeedoven zes keer aangezet. En mijn fles is nog niet leeg.

   Ik heb de oven gekocht via http://www.oezwerk.de.

   Mooi smeedwerk trouwens. Ik ben even op jouw website geweest.

   Met vriendelijke groet,

   Arsen

 2. Ebel-Jan

  Dag Arsen,

  Heb je toevallig foto’s van jou zelfgemaakte oven? Of een link waar de bouwinstructies staan?
  Ik heb zelf een oventje gebouwd van gasbeton maar deze begint langzaamaan te barsten.
  Alvast bedankt,

  Ebel-Jan

  • Arsen Vardanian

   Beste Ebel-Jan,

   Ik zal binnen twee weken een blog post plaatsen die laat zien hoe ik mijn oventje gemaakt heb. Wel kan ik alvast verklappen dat ik afgekeken heb bij een collega: https://www.etsy.com/listing/173568550/one-brick-forge-small-blacksmith-propane?ref=shop_home_feat_1.
   Hij maakt gebruik van slechts één vuurvaste isolatiesteen die hij handmatig uigehold heeft. Ik daarentegen heb gebruik gemaakt van twee stenen. Ik heb om de stenen een kooitje gelast met vier L-profielen en een aantal platstaven(te koop bij Gamma of een metaalwinkel). In het midden van de lijn waar de twee stenen aan elkaar grenzen heb ik een gat met een diameter van 90mm geboord. Niet helemaal doorheen, maar ongeveer 3 cm van de achterwand af. En een kleiner gat in de zijkant voor de brander. De vuurvaste isolatiestenen kunnen via Thermall.nl besteld worden (minimale afname 25 stuks). Als jij een leverancier weet die goedkoper is, dan hoor ik dat graag. Ik heb de restanten al verkocht helaas.

   Alles bij elkaar heeft dit oventje mij hooguit €15,- gekost.

   Met vriendelijke groet,

   Arsen

   • Ebel-Jan

    Hoi Arsen,

    Bedankt voor je reactie. Iets soortgelijks heb ik gebouwd van 4 gasbetonblokken die ik achter elkaar heb gezet. Waarvan in de eerste 3 een gat van 10cm. Dit ook in een frame gezet van L-profielen en draadstaal. Leuk om te zien dat jij het net weer iets anders hebt gedaan. Ik ben benieuwd naar je blog.

    Groeten,

    Ebel-Jan

   • Robby van sambeek

    Thermall heeft ook een shop voor particulieren daar kun je de stenen ook per stuk kopen. Kachelmaterialenshop.nl let op niet .com

 3. Robby van sambeek

  Als iemand nog propaan branders zoekt om zelf een smidse te maken ik heb er nog twee te koop. Heb er vier gemaakt ipv de twee die ik moest hebben.

  Ik heb ze op marktplaats staan onder de titel gas branders smidse forge.
  Heb ook een filmpje van mijn eigen brander werkend. Kan deze eventueel naar een geintereseerde mailen.

Geef een reactie