Eigenbouw gas smeedoven

Zoals ik al in mijn blog over de Becma smeedoven geschreven had, heb ik een smeedoventje gebouwd dat perfect geschikt is voor het type smeedwerk dat ik doe. In deze blog zal ik in grote lijnen laten ik zien hoe ik dat gedaan heb en wat voor materialen ik gebruikt heb.

Mijn ontwerp is gebasseerd op een ontwerp van een collega die ik via Etsy gevonden heb. Mijn oventje is alleen met twee vuurvaste isolatie stenen gemaakt. Ik heb bij de Gamma een ijzeren L-profiel en een platstaf gekocht. Deze heb ik op maat gezaagd met een ijzerzaag. De op maat gezaagde profielen en staafjes heb ik stap voor stap met lijmklemmen aan de stenen bevestigd en gelast. De witte stenen hebben wel brandplekken opgelopen na het lassen, maar dit was makkelijk over te spuiten met hittebestendige verf. Dit is een stap die volledig kan worden overgeslagen, maar het is wel mooier om het zo te doen.
eigenbouw_smeedoven_1_2
Nu de twee stenen omsloten waren in de stalen kooi, kon ik gemakkelijk met een HSS gatenzaag een gat gaan boren.
eigenbouw_smeedoven_1_3
Het is niet mogelijk om met de gatenzaag aan een stuk door te boren. Het moet in stapjes gebeuren. Het prettige van dit ontwerp is dat je de stenen eruit kunt halen om weer ruimte voor de gatenzaag uit te bikken.
eigenbouw_smeedoven_1_4 Het resultaat is een mooi gat en geen schade aan de stenen na het bikken. Ik moet er wel even bij zeggen dat de tanden van de HSS gatenzaag versleten zijn na ongeveer 1,20 meter boren. Genoeg voor zes van dit soort oventjes. Tot slot heb ik in de zijkant een gat geboord die net breed genoeg is voor de brandermond.
eigenbouw_smeedoven_1_6
In een handomdraai kan dit oventje ook als smeltoven voor aluminium gebruikt worden. Ik maak gebruik van een grafieten smeltkroes dat ik via E-bay besteld heb. De vorm ervan is ideaal. De bovenrand is breder dan het gat dat ik geboord heb. Zo blijft de smeltkroes mooi hangen. De buitendiameter van de rest van de smeltkroes is 5cm. Zo blijft er net genoeg ruimte over voor zuurstoftoevoer.


Ik ben van plan om een paar van dit soort oventjes te maken en te verkopen via Etsy.

← Vorige post

Volgende post →

12 Comments

 1. Court Tolhuis

  Beste Arsen,

  Erg leuke blog.
  Kun je me zeggen welk type brander je gebruikt.
  Moet je hiervoor een speciale drukregelaar voor hebben etc.
  Ik zou het op prijs stellen als je me hiermee kunt verder helpen

  Vriendelijke groet

  Court

  • Arsen Vardanian

   Beste Court, Leuk dat je geland bent op mijn website. Ik gebruik een brander van het merk CFH, model TL 2000, in combinatie met een (niet regelbare) 2,5 bar drukregelaar (CFH, DR 114). Dit alles is aangesloten op een gasfles met propaan inhoud. Ik steek de brandermond ongeveer tot de helft van de diepte van het gat dat ik gemaakt heb in de isolatie stenen. Als je de brandermond door zou laten steken dan zal deze rood gaan gloeien en uiteindelijk te warm worden voor een klein onderdeel van aluminium in de branderkop. Deze kan daardoor vervormen of zelfs smelten. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag. Groet, Arsen

 2. Maurice Stuer

  Beste Arsen , ik vind jouw oventje top en zou graag zelf aan de slag gaan, kun je me verder helpen in mijn zoektocht naar de geschikte stenen, wil niet dat het oventje in mijn gezicht terechtkomt, er is een groot aanbod tweedehands maar ik mik toch op veilig.
  Alvast bedankt
  Maurice (minismid in spee)

  • Arsen Vardanian

   Beste Maurice,

   Dank voor jouw reactie. Er zijn twee typen vuurvaste stenen. De standaard vuurvaste baksteen, meestal geelig/bruinig van kleur. Deze stenen houden de hitte goed vast en blijven na het uitdoen van de hittebron lang warm. Deze stenen worden vaak in pizzaovens gebruikt. Maar je ziet ze ook in smeedovens. Je hebt ook de vuurvaste isolatie stenen. Deze zijn wit van kleur en zijn verkrijgbaar in een aantal gradaties. De goedkoopste gradatie is bestand tegen een hitte tot max. 1300 ℃ en de duurste tot 1700 ℃. Deze vuurvaste isolatiestenen zijn poreuzer en en dus lichter dan de gewone vuurvaste stenen. Maar wel lekker makkelijk om mee te werken. Een gat boren gaat erg makkelijk. En omdat ze zo poreus zijn, zijn ze ook kwetsbaarder. Deze stenen isoleren goed en koelen sneller af. Als jij een soortgelijk oventje wilt maken als dat van mijn, dan zou ik het gewoon houden bij de vuurvaste isolatie stenen. De witte stenen dus. Ik weet niet waar je in Belgie zulke stenen kunt kopen. Mocht je echt niets kunnen vinden dan kan je van mij twee stenen kopen voor €8,-(tot 1450℃) exclusief verzendkosten. Ik heb een videotje op YouTube waar je kunt zien hoe ik een smeedoventje heb gemaakt die lijkt op het oventje hier op de blog. Ik wens je veel succes en plezier. Aarzel niet om vragen te stellen of ervaringen te delen. Zo kunnen we van elkaar((s) fouten) leren. Groet, Arsen

   • stuer maurice

    Beste Arsen, zoektocht naar geschikte stenen is gelukt http://www.Hazelaar.nl vuurvaste stenen tot 1450°c 3,55euro per stuk ex btw afm.230x114x64 1,4kg Soest ( redelijke transportkosten )
    grtjs
    Maurice

    • Arsen Vardanian

     Top! Ik heb in het verleden ook bij Hazelaar stenen gekocht. Misschien hebben andere bezoekers daar ook iets aan. Dank je wel en succes met je project.

   • stuer maurice

    Beste Arsen , geschikte stenen gevonden http://www.hazelaar.nl

 3. Robby van sambeek

  Op kachelmaterialenshop kun je ook veel steen en andere isolatie materialen voor ovens vinden tot 1750 graden c. En niet duur.

  • Arsen Vardanian

   Hallo Robby, Bedankt voor jouw bericht. Bij kachelmaterialenshop kan je inderdaad een steen bestellen voor ongeveer 7 euro. Als je in de buurt woont en je bestelling zelf op kan halen, dan valt het qua prijs wel mee. Maar niet als je het laat bezorgen. Groet,

   Arsen

   • Robby van sambeek

    Ik heb meerdere dingen daar besteld en zelf opgehaald. Ophalen was ontdanks de afstand goedkoper dan verzenden. Maar je hebt daar ook goedkopere stenen. Vanaf 2 euro tot 1750 graden maar dat zijn geen isolatie stenen. Heb daarom steenwol als isolatie om de oven gedaan. Deze kan zeker 1100 graden hebben . Maar goed ieder zijn eigen ding natuurlijk.

    Succes met je bedrijf

 4. Beste
  Waar heb je het verlengstuk voor de boor gekocht ?
  Of heb je het zelf gemaakt ?
  Groet
  Stefaan

  • Arsen Vardanian

   Hallo Stefaan,

   Gekocht bij Breur, filiaal Gouda. De verlengstuk is van het merk Kelfort.

   Groet,

   Arsen

Geef een reactie